27.6. - 5.7.2014.
filmski program
SRETAN ROĐENDAN!
Ratnici Podzemlja / The Warriors
214348-The Warriors
SAD,
1979, 92min; 28.6. u 23:30h / Ljetno kino Tuškanac
Redatelj:
Walter Hill
Uloge:
Michael Beck, James Remar, Dorsey Wright
Žanr:
akcijski, triler
Official Trailer
Sinopsis: Godine 1979. karizmatični vođa okuplja ulične bande u New Yorku. Za njegovo ubojstvo Warriorsi bivaju lažno okrivljeni te sada moraju preživjeti, dok ih druge bande pokušavaju uloviti i ubiti.

Zašto pogledati ovaj film?

Možda „najkultniji“ naslov među slavljenicima je film „Ratnici podzemlja“ („The Warriors“) Waltera Hilla iz 1979., koji prikazujemo povodom njegove 35. obljetnice. Ulične bande nikad prije, a ni poslije nisu bile tako privlačne, i ratovale s toliko stila kao u ovom uzbudljivom ostvarenju, koji prati jedna od najboljih glazbenih podloga ikada na filmu!

Zabavne činjenice:
U početnoj sceni okupljanja bandi, Hill je u sceni angažirao stvarne članove bandi, a među njima je bila policija u civilu kako bi sve prošlo bez problema. Film je u vrijeme premijere bio predmetom žestokih kontroverzi zbog scena nasilja i navodne provokacije maloljetničkog kriminala. Usprkos toga je doživio ogroman komercijalni uspjeh, a s vremenom je stekao i kultni status.
Bio: Walter Hill (rođen 10. siječnja 1942.) američki je filmski redatelj, scenarist i producent. Hill je poznat po muškim akcijskim filmovima i revitalizaciji vesterna. Njegova najpoznatija djela su: Ratnici podzemlja, Južnjačka utjeha, 48 sati i njegov svojevrsni nastavak, Crveno usijanje, zatim Posljednji preživjeli, Nepobjedivi te najnoviji Metak u glavu. Režirao je i nekoliko epizoda hvaljenih televizijskih serija, Priče iz kripte i Deadwood. Napisao je scenarije za Hard Times, the Driver, Ratnike podzemlja i Aliens. Godine 1979., Hill je režirao The Warriors – priču o nasilnim uličnim bandama koja je postala njegovim najpopularnijim i najkultnijim filmom. Godine 1982., doživio je veliki uspjeh s mladom nadom Eddiem Murphyjem kojeg je angažirao uz Nicka Noltea u filmu 48 sati. Bio je to Murphyjev prvi film. Hill je također bio jedan od trojice producenata Alien franšize i napisao je scenarije za sva tri nastavka. 1984. režirao je stiliziranu "rock 'n' roll bajku", Vatrene ulice. Iako je film u početku doživio neuspjeh, stekao je priznanje u kasnijim godinama, kao uostalom i mnogi Hillovi filmovi. Vratio se policijskom žanru s Crvenim usijanjem (1988.), svojevrsnom nastavku 48 sati. Arnold Schwarzenegger tumačio je stoičkog sovjetskog policajca koji putuje u Chicago uhvatiti ruskog krijumčara drogom (Ed O'Ross). Za razliku od njegovog šutljivog i neduhovitog lika, njegov partner, američki policajac (James Belushi), bio je opušten i pričljiv tip. Sljedeći film bio je Johnny Handsome (1989.), neobična priča o zločinu s Mickeyjem Rourkeom, Morganom Freemanom i Lanceom Henriksenom. Bila je to redateljeva cinična i tmurna priča posveta žanru film noira. Početkom 1990-ih snimio je svoj jedini službeni filmski nastavak, 48 sati. Murphy je tad zasjenio čak i samog Noltea. Iako su kritičari taj film smatrali tek kopijom prvog dijela, postao je najuspješnijim Hillovim filmom. On se tada okrenuo vesternima. Njegova filmska biografija Geronimo: američka legenda, za koju je scenarij napisao John Milius, kritika je pohvalila, no loše je prošla na kino blagajnama. 2004. Hill je režirao i producirao pilot-epizodu HBO-ova vestern TV serijala Deadwood. Seriju je stvorio David Milch, a radnja se odvijala u gradiću na američkom Zapadu. Donijela mu je brojne pohvale kritike te nagrade Emmy 2004. i DGA 2005. godine. Nastavio je s vesternom u mini-seriji Broken Trail koja je postala najbolje ocijenjen film na kabelskoj televiziji, kada je prvi put prikazana na AMC-ju. Donijela mu je još jedan Emmy, u kategoriji najbolje mini-serije i drugu DGA nagradu. Njegov najnoviji film je Warner Brosov akcijski Metak u glavu, sa Sylvesterom Stalloneom i Sung Kang (2013.).