27.6. - 5.7.2014.
filmski program
SRETAN ROĐENDAN!
POBJEŠNJELI MAX / MAD MAX
madmax
Australija
1979, 88min
Redatelj:
George Miller
Uloge:
Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne
Žanr:
akcijski, avanturistički, triler
Official Trailer
Sinopsis: Australski policajac kreće u osvetnički pohod nakon što mu je banda na motociklima ubila partnera, suprugu i sina u odmazdi zbog smrti svoga vođe.

Zašto morate pogledati ovaj film?

„Pobješnjeli Max“ Georgea Millera iz 1979. prikazao je distopijsko društvo u kojem vladaju bezakonje i surovost. Zlikovcima na motociklima mogao je stati na kraj jedino karizmatični i ljepuškasti policajac Max Rockatansky, kojeg je utjelovio tada još nepoznati, 23-godišnji Mel Gibson, u kulerskom autu Interceptoru.

Nagrade:
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, SAD 2014.: nominacija za najbolju DVD/Bluray kolekciju – Mad Max trilogija
Australijski filmski institut 1979.: najbolja glazba – Brian May, najbolji zvuk - Gary Wilkins, Byron Kennedy, Roger Savage, Ned Dawson, najbolja montaža - Tony Paterson, Cliff Hayes; nominacije za najbolji film, redatelja, sporednog glumca - Hugh Keays-Byrne, nominacija za najbolji originalni scenarij - James McCausland, George Miller
Avoriaz Fantastic Film Festival 1980.: posebna nagrada žirija - George Miller
Bio: George Miller (rođen kao George Miliotis, 3. ožujka 1945.) australski je redatelj, scenarist, producent te bivši liječnik. Premda najpoznatiji po Mad Max franšizi, stvarao je raznolike filmske projekte, primjerice Oscarom nagrađeni Praščić Babe i filmski serijal Ples mladog pingvina. Miller je suosnivač produkcijskih kuća Kennedy Miller Mitchell, nekad poznatija kao Kennedy Miller, i Dr. D Studios. Godine 2006. Miller je osvojio Oscara za najbolji animirani film za Ples mladog pingvina. Bio je nominiran za tri Oscara: za najbolji originalni scenarij 1992. za Lorenzovo ulje te za najbolji film i najbolji adaptirani scenarij 1995. godine za Praščić Babe. Millerovo poznavanje medicine očituje se u imenu glavnog lika u Mad Max filmovima, Maxu Rockatanskom, s obzirom da je to referenca na baruna Carla von Rokitanskyja koji je osmislio najčešći postupak uklanjanja unutarnjih organa prilikom obdukcije, poznatiji kao "Postupak Rokitansky". Miller je napisao i režirao Mad Max filmove u kojima glumi Mel Gibson (Mad Max, Mad Max 2 i Mad Max Beyond Thunderdome), sudjelovao je na pisanju scenarija za Praščić Babe i napisao i režirao njegov nastavak. Napisao je s Nickom Enrightom scenarij za Lorenzovo ulje, koji je i režirao, i bio je redateljem filma Vještice iz Eastwicka, u kojemu glavne uloge tumače Jack Nicholson, Susan Sarandon, Cher i Michelle Pfeiffer. Producirao je i režirao brojne zapažene miniserije za australsku televiziju, među kojima su The Dismissal (1983.) i The Cowra Breakout (1984). Producirao je Flirting, Dead Calm i TV mini-serije Bangkok Hilton i Vijetnam, u kojima je glumila Nicole Kidman na početku svoje karijere. Miller je pokrovitelj Australskog filmskog instituta i Biff-a (Brisbane International Film Festivala) i supokrovitelj Festivala igranog filma u Sydneyu. Njegov sljedeći projekt bit će četvrti nastavak Mad Maxa, koji je trenutno naslovljen Mad Max: Fury Road.