27.6. - 5.7.2014.
filmski program
SRETAN ROĐENDAN!
ALIEN
alien-web
SAD, UK, 1979, 117min; 4.7. u 21:30 u ljetnom kinu Tuškanac
Redatelj:
Ridley Scott
Uloge:
Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt
Žanr:
suspens, znanstveno-fantastični
Official Trailer
Sinopsis: Svemirski brod Nostromo prima poziv u pomoć s neistraženog planeta. Nakon potrage za preživjelima, posada kreće kući, no ubrzo shvaća da im se pridružio smrtonosni uljez iz svemira.

Zašto pogledati ovaj film?

Snimljen 1979. godine, ALIEN je postao jednim od najutjecajnijih horora i znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena. Za to je najzaslužniji redatelj Ridley Scott koji je postepeno uvodio jezu među posadu klaustrofobičnog svemirskog broda Nostromo. Sigourney Weaver postala je pravom filmskom heroinom koja se suočava „licem u lice“ s čudovišnim vanzemaljcem, nastalim u briljantnom umu slavnog H. R. Gigera koji nas je nažalost nedavno napustio nakon tragične nesreće.

Zabavne činjenice: Sigourney Weaver je ulogom Ellen Ripley, hrabre junakinje koja se suprostavlja nemilosrdnom čudovištu, postala ikonom SF žanra i Alien serijala. Američki filmski institut (AFI) stavio je 2008. film na 7. mjesto na listi 10 najboljih SF filmova.

Nagrade:
Nagrada akademije, SAD 1980.: najbolji specijalni efekti - H.R. Giger, Carlo Rambaldi, Brian Johnson, Nick Allder, Dennis Ayling; nominacija za najbolju scenografiju
Zlatni globusi, SAD, 1980.: nominacija za najbolju glazbu - Jerry Goldsmith Nagrade BAFTA, 1980.: najbolja scenografija - Michael Seymour, najbolja pjesma - Derrick Leather, Jim Shields, Bill Rowe, nominacije za najbolju glazbu, kostime, montažu, novu glumicu i sporednu ulogu
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, SAD 2004 .: nominacija za najbolju DVD kolekciju (tri nastavka)
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, SAD 1980.: najbolji ZF film, sporedna ženska uloga - Veronica Cartwright, redatelj, nominacije za najbolju glavnu glumicu, scenarij, šminku i specijalne efekte.
Britansko udruženje snimatelja 1979.: nominacija za najbolju kameru - Derek Vanlint
DVD ekskluzivne nagrade 2003.: najbolji klasični film na DVD-u (uključujući dodatke) , najbolji audio komentari
Nagrade Grammy 1980.: nominacija za najbolji album snimljen za film ili televiziju - Jerry Goldsmith
Nagrade Hugo 1980.: najbolja dramska prezentacija - Ridley Scott (redatelj), Dan O'Bannon (priča/scenarij), Ronald Shusett (scenarij)
Nagrade Udruženja filmskih kritičara, Las Vegas: 2010.: najbolji DVD
Nagrade Udruženja filmskih kritičara, Las Vegas: 2004.: najbolji DVD
Odbor za očuvanje nacionalne filmske umjetnosti, SAD 2002.: Registar nacionalnog filma
Međunarodni filmski festival u San Sebastiánu 1979.: najbolja kamera i specijalni efekti
Satellite Awards 2004.: nominacija za najbolji DVD i DVD dodatke
Bio: Ridley Scott rođen je u South Shieldsu, Tyne and Wear (tadašnjem Northumberlandu) 30. studenog 1937. godine. Htio je postati vojnikom (njegov stariji brat Frank već se pridružio trgovačkoj mornarici), no otac ga je usmjerio da razvija svoj umjetnički talent. Studirao je na West Hartlepool College of Art te na londonskom Royal College of Art, gdje je pomogao osnovati Filmski odjel. Pridružio se BBC-ju 1962. kao vježbenik-scenograf radeći na nekoliko visoko komercijalnih emisija. Pohađao je redateljski tečaj, a njegov prvi redateljski posao bila je epizoda prestižne BBC-jeve serije Z Cars (1962.), Z Cars: Error of Judgement (1965.). Uslijedio je rad na televiziji, no frustriran zbog niskih prihoda na BBC-ju, počeo se baviti oglašavanjem. S mlađim bratom Tonyjem Scottom osnovao je produkcijsku tvrtku za oglašavanje RSA (Ridley Scott Associates) 1967. i proveo sljedećih deset godina producirajući najpoznatije i najomiljenije televizijske reklame ikad prikazane na britanskoj televiziji, među kojima je i niz reklama za Hovis kruh, uz glazbenu podlogu Dvořákove Nove svjetske simfonije. One se spominju još i dan-danas ("Bio je velik pekar naš otac."). 1970-ih je počeo raditi s producentom Davidom Puttnamom razvijajući ideje za igrane filmove. Njihov prvi zajednički pothvat bio je The Duellists (1977), koji je osvojio nagradu žirija za najbolji prvi film na festivalu u Cannesu te nominaciju za Zlatnu palmu, čime je započela njegova slavna filmska karijera. Uspjeh Ratova Zvijezda IV: Nove nade (1977.) potaknuo je Scottov povratak znanstvenoj fantastici (prethodno je radio kao scenograf na kultnoj seriji Doktor Who (1963.) na BBC-ju). Prihvatio je ponudu da režira Dan O'Bannonov niskobudžetni ZF horor Alien: Osmi putnik (1979.) koji je postigao komercijalni uspjeh te zaslužio pohvale kritike, zapečativši tako svoju redateljsku slavu. 1982. godine snimio je Istrebljivača, koji je mlako primljen među publikom i kritikom, no u godinama koje su uslijedile, značaj filma je rastao i postao je jednim od najvažnijih ZF filmova ikad snimljenih. Scottov sljedeći veliki projekt ponovno je bio u oglašavanju. Snimio je reklamni spot o kojemu se najviše govorilo, za novo Apple Macintosh računalo, koji je inspiriran Orwellovom „1984.“, prikazanim za vrijeme Super Bowla 22. siječnja 1984. Scottova filmska karijera imala je, doduše, i promašaja (Legendu (1985.) i 1492: Conquest of Paradise (1992.)), no te propuste nadoknadio je uspješnicama poput Thelme i Louise (1991.), Gladijatora (2000.) i Padom crnog jastreba (2001.). Sir Ridley proglašen je vitezom 2003. zbog "iznimnog doprinosa britanskoj kinematografiji".