27.6. - 5.7.2014.
Vijesti
Fantastic Zagreb najavio prvi Europski koprodukcijski žanrovski forum i market
Tallinn 2014

Ove godine, po prvi puta u regiji, Fantastic Zagreb organizira i Europski žanrovski forum / European Genre Forum (EGF) u suradnji s Black Nights Film Festivalom (Tallinn) koji je ove godine uvršten među 15 svjetskih A festivala, Night Visions Film Festivalom (Helsinki) te konzultantskom kompanijom u domeni filmske produkcije, distribucije, promocije i festivala Screen Division (Pariz). Osnova ideja i namjera zagrebačkog ogranka Europskog žanrovskog foruma je razvoj, promocija i financijska podrška regionalnih filmskih talenata kao i onih iz jugoistočne Europe s konačnim ciljem odabira projekata s najviše potencijala tj. autora koji će ući u daljnji program mentorstva ove međunarodne inicijative. EGF je podržan od strane HAVC-a, Media Deska, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Do sada je Europski žanrovski forum održan i u sklopu ovogodišnjeg 16. Tallinn Black Nights Film Festivala u Estoniji.

“The European Genre Forum Pilot 2014 was a success beyond the expectations with several talents attracting high profile meetings with production and sales community. This clearly testifies the potential of upcoming professionals in the European genre filmmaking community already at the very early stages of their careers, and keeping that spirit of creativity at its core will certainly continue our future events in Helsinki and Zagreb”, rekao nam je Sten Saluveer, jedan od osnivača Foruma i director Dana industrije Black Nights FF.

Kroz pet dana treninga, panel diskusija i pitching foruma u Tallinu, između ostalih, predstavila su se i tri hrvatska koprodukcijska projekta u razvoju: hrvatska produkcija Blok 62, norveško-hrvatska koprodukcija Albino i srpsko-hrvatsko-slovenska koprodukcija Multilingual.

Režiju i scenarij filma Blok 62 potpisuje Vanja Vascarac, a riječ je o retro horor trileru smještenom u Jugoslaviji 1962. godine koji govori o seriji bizarnih samoubojstava u novoizgrađenom socrealističkom stambenom bloku. Neobičan tim istražitelja sastavljen od predstavnika katoličke crkve i komunističkih tajnih službi počinje sumnjati u demonsko prisustvo. Producent filma je Srđan Krnjaić, a za produkciju su zaduženi Vertigo i Revolver.

Albino govori o taksistu koji s prijateljima zaglavi u kolibi na snijegom zametenoj planini, a kojeg optužuju za ubojstvo. Sve što čini da bi se oslobodio sumnje samo pogoršava njegovu situaciju. Scenarij potpisuje Norvežanin Gjermund Gisvold, režiju Nevio Marasović, a producent filma je Danijel Pek. Za produkciju je zadužena Antitalent produkcija iz Zagreba.

Neo-noir Multilingual progovara o dva najbolja prijatelja Srbina koja su primorana vratiti se u svijet kriminala koji su davno napustili nakon što su nesretnim nizom okolnosti ubili švercera droge Albanca. Scenarij potpisuje Miloš Radović iz Srbije, producentica je Tea Korolija, a režiju potpisuje Nevio Marasović. Producentska kuća LeSpot iz Srbije zadužena je za produkciju.

“Zahvaljujući EGF-u počeo sam pregovore sa više potencijalnih partnera i zahvaljujući tome dao nezamislivo veliki vjetar u leđu mojim novim projektima. Upravo zato mislim da EGF ima svjetlu i sjajnu budućnost jer u svijetu, a pogotovo u Europi nedostaje žanrovskih marketa!” – izjavio je nakon povratka iz Tallina Nevio Marasović

“Boravak u Tallinnu bilo je korisno i vrlo pozitivno iskustvo”, kaže nam Martina Petrović, voditeljica ureda Creative Europe Desk za Hrvatsku, koja je u Tallinu sudjelovala u radu nekoliko panela u sklopu EGF-a, “kontinuirani rast broja gledatelja kada se radi o žanrovskoj formi svakako ukazuju za što tješnijom suradnjom među europskim filmskim profesionalcima, a i šire. U tom je smislu za nas sjajno i što će Europski žanrovski forum dobiti i svoj regionalni nastavak u Zagrebu.”

Osnova ideja i namjera zagrebačkog ogranka Europskog žanrovskog koprodukcijskog Marketa & Foruma koji će se održati u sklopu 5. Fantastic Zagreb filmskog festivala (od 26.6. do 4.7.2015) je razvoj, promocija i financijska podrška regionalnih filmskih talenata kao i onih iz jugoistočne Europe s konačnim ciljem odabira projekata s najviše potencijala tj. autora koji će ući u daljnji program mentorstva ove međunarodne inicijative. Najbolji projekti (s naglaskom na regionalne) izabrani u Zagrebu bit će uvršteni u glavni pitching program Europskog žanrovskog koprodukcijskog Marketa & Foruma u Tallinnu 2015. koji uz Fantastic Zagreb i Night Visions Helsinki čini glavnu polugu ove međunarodne inicijative i gdje će se jednom godišnje održati središnje okupljanje Europskog žanrovskog koprodukcijskog Marketa & Foruma.

“Pilot prvog Europskog žanrovskog foruma održanog u Tallinnu početak je velikog europskog projekta koji će ispuniti prazninu žanrovskih koprodukcijskih marketa. Ponosan sam i sretan što je uz naše partnere iz Pariza, Helsinkija i Tallinna i Fantastic Zagreb dio ove fantastične žanrovske priče i što ćemo već sljedeće godine tijekom 5. izdanja Fantastic Zagreba održati regionalno izdanje žanrovskog foruma i koprodukcijskog marketa i dovesti u Zagreb mlade filmske talente” – rekao nam je Stjepan Hundić, suosnivač Fantastic Zagreba i jedan od pokretača EGF-a.

Sve vijesti